Melyek lehetnek a fogszuvasodás okai?
Fogszuvasodás- olyan gyakran halljuk ezt az ítéletet a fogorvosi székben ülve, vagy találkozunk vele televízió reklámokban, ismerősökkel folytatott beszélgetés során, ennek ellenére olyan keveset tudunk róla. Mi a fogszuvasodás, mik a fogszuvasodás leggyakoribb okai, hogyan lehet megelőzni? Alábbi cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ!
Miért alakul ki a fogszuvasodás?
A fogszuvasodás több minden miatt kialakulhat, mielőtt ezekre a tényezőkre térnénk, leírjuk, hogy mi az a fogszuvasodás. A fogszuvasodás alatt a fogzománc savak okozta felpuhulását értjük, a folyamat eredménye a kemény fogállomány végleges roncsolódása. Ha egy mondatban le kellene írnunk, hogy miért alakul ki a fogszuvasodás, akkor azt írnánk, hogy a szájban munkálkodó baktériumok miatt. Teljesen megértjük, ha nem elégednek meg ezzel a magyarázattal, mert ez valóban nem sok segítség, a fogszuvasodás megelőzéséhez, ezért a következőkben bővebben is kifejtjük, hogy egészen pontosan mi miatt jelennek meg ezek a baktériumok, amik a fogszuvasodáshoz vezetnek.
A fogszuvasodás jellemző okai
A fogszuvasodás leggyakoribb oka a lepedék képződés
A fogaknak a legnagyobb ellensége a lepedék. Ezért van az, hogy nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a rendszeres és alapos fogmosás. A fogon megtapadt étkezésből visszamaradt lepedékben szénhidrát-bontó baktérium szorgoskodnak, akik munka közben savakat termelnek. Ezek olyan erős anyagok, amelyek képesek megbontani a fogzománcot, így fogszuvasodást idéznek elő. Ezt megelőzni megfelelő szájhigiéniával lehet.
A szénhidrátfogyasztás is lehet a fogszuvasodás oka
A fentiekből következik, hogy a nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmazó étrend szintén növeli a fogszuvasodás kockázatát, hiszen így a baktériumoknak több tápanyaguk akad, több savat is termelnek. A cukros üdítők-ételek, édességek ezért nem tesznek jót a fogaknak, és nemcsak a városi legendákban okoznak lyukas fogakat. Önmagában a savas ételek és italok is képesek megbontani a fogzománcot. Fontos lehet azt is tudni, hogy a teljesen megtisztított fogon, már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés. Minél hosszabb ideig vannak a ezek a szénhidrátok a szájban, annál nagyobb károsodást okoznak.
A fogszuvasodás oka a rossz étrend is lehet
A fentiekből már jól lehet látni, hogy mennyire fontos az étkezés a fogszuvasodás szempontjából, ami jobban belegondolva teljesen logikus is. Általánosságban elmondható, hogy a fogszuvasodás szempontjából a kettő legnagyobb rizikófaktor a szájhigiénia és az étkezés. Minél gyakrabban történik savtermelést fokozó táplálékok fogyasztása, annál nagyobb az esély a fogszuvasodásra. Kifejezetten káros a nassolás, mert míg főétkezések után általában fogat mosunk, addig a egy-egy bekapott falt után nem.