Élelmiszerek, melyek segítenek a fogak egészségét fenntartani
„Az vagy, amit megeszel”- ugye mindenki hallotta már ezt a szállóigét? Ez még inkább igaz a fogakra! A cukros ételek, savas élelmiszerek nyomai nagyon erősen kihatnak a fogak egészségére. Ha nem megfelelő élelmiszereket fogyasztunk, nagyban elősegíthetjük az olyan kellemetlen fogászati betegségek kialakulását, mint a fogínybetegség, vagy fogszuvasodás. Vannak olyan élelmiszerek, amik erősen növelik a fogszuvasodás kockázatát, de olyanok is, amik segítenek fenntartani a fogak egészségét. Nézzük mely ételek mely csoportba tartoznak, azaz mit javasolt és mit nem enni, ha ezzel szeretnénk épségben és egészségesen tartani a fogainkat!
Élelmiszerek, amik jót tesznek a fogaknak
Nézzük első körben azt, hogy milyen élelmiszerek hasznosak a fog egészségének megőrzésében, azaz mit tanácsos fogyasztanunk ahhoz, hogy szép maradjon a mosolyunk!
Rostban gazdag gyümölcsök és zöldségek
Az American Dental Association (ADA) szerint a rosttartalmú ételek tisztán tartják a fogakat és az ínyt, azáltal, hogy növelik a nyáltermelést. A jó otthoni fogápolás mellett ez a legjobb természetes védekezés a fogszuvasodás és az ínybetegségek ellen ezen élelmiszerek fogyasztása. Körülbelül 20 perccel azután, hogy elfogyasztott valami cukrot vagy keményítőt, a nyál elkezdi csökkenteni a fogakat megtámadó savak és enzimek hatását. A nyál nyomokban kalciumot és foszfátot tartalmaz. Így visszaállítja az ásványi anyagokat a fogak területén is.
Sajt, tej, natúr joghurt és egyéb tejtermékek
A sajt egy másik nyálképző. A tejben, sajtban és más tejtermékekben található kalcium és foszfátok segítenek visszaszorítani az ásványi anyagokat, amelyeket a fogak más élelmiszerek miatt elveszítettek. Segítik a fogzománc helyreállítását is.
Zöld és fekete teák
Ezek a teák tartalmaznak polifenolokat, amelyek kölcsönhatásba lépnek a plakkbaktériumokkal. Ezek az anyagok elpusztítják vagy visszatartják a baktériumokat. Ez megakadályozza, hogy a baktériumok elszaporodjanak, vagy savakat termeljenek, amelyek megtámadják a fogakat.
Cukormentes rágógumi
A cukormentes rágógumi is beindítja a nyáltermelést. Azonban fontos, hogy olyan terméket emeljünk le a polcról, ami nem tartalmaz káros összetevőket. A cukor ugyanis nem tesz jót a fogaknak. Fontos azt is kiemelni, hogy a rágózás nem pótolja a fogmosást, gyors segítség lehet út közben, de a naponta minimum kettő alkalommal esedékes fogmosást nem szabad kihagyni!
Élelmiszerek, amik nem tesznek jót a fogaknak
Végezetül pedig vessünk egy pillantást azokra az élelmiszerekre is, amik nagyon károsak a fogak egészsége szempontjából! Ragadós cukorkák és édességek. Bár a csokoládénak a fogszuvasodás megelőzésére kifejtett hatását széles körben népszerűsítették, nagyrészt az édességipar által finanszírozott tanulmányokkal, amik nem teljesen a valóságot mutatják be. Ezt nem sikerült teljesen bebizonyítani. Bár a magas kakaó tartalmú csokoládé valóban jobb, mint más cukros ételek például a karamella, vagy az olyan finomságok, amik sokáig maradnak a szájüregben, például nyalóka, de még a csokoládét is mértékkel ajánlott fogyasztani. Károsak még a keményítőtartalmú élelmiszerek, amelyek elakadhatnak a szájban. Például a puha kenyér és a burgonya chips beszorulhat a fogak közé. Kerülendőek a szénsavas üdítőitalok, miután tele vannak cukorral, foszfor- és citromsavval, így koptatják a fogzománcot. Rosszak még azok az anyagok is, amelyek kiszárítják a szájat. Ezek közé tartozik az alkohol és sok gyógyszer.