Tippek a karácsonyi időszakra az egészséges fogakért
Rohamosan közeleg a karácsony, és sok finom csemegét és csábítást hoz, különösen egy ilyen nehéz év után! Ebben az időszakban a fogaink is nagy terhelésnek vannak kitéve, ezért különös odaadással kell lennünk, ha szeretnénk ebben az időszakban is megőrizni fogaink egészséget. Mutatjuk mikre kell figyelni különösen fogaink egészsége érdekében a karácsonyi időszakban.
Mosson fogat a ragacsos, cukros ételek után!
A karácsony a ragacsos ételek igazi Kánaánja: cukros mézeskalácsok, karamella, grillázs, kandírozott narancs, szaloncukrok, szinte kifogyhatatlan mennyiségű finomág, mi sajnos nem igazán tesz jót a fogaknak. Azonban igazán nem kell visszafognia magát, a legkevésbé sem szeretnénk lebeszélni Önt a finom karácsonyi falatokról, csupán szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy ilyenkor nagyon fontos a fogak alapos tisztítása. Ha teheti, a cukros, ragacsos ételek fogyasztása után mosson fogat, elkerülve ezzel, hogy baktériumok telepedjenek le a lepedékben. Sok fogászati probléma a cukor felhalmozódásából fakad, ami a rossz baktériumok szaporodását okozza, ami fogszuvasodáshoz vezethet.
Óvatosan a savas ételekkel és italokkal!
Nemcsak a cukros dolgok okozhatna gondot! Mi a közös a citromban, a vörösborban, a narancslében, a szódában, a savanyúságban és a paradicsomban? Mind olyan savas termékek, amelyek gyengíthetik a fogzománcot, ha nem tesz ellene! A savas italok fogyasztásakor érdemes szívószálat használni a fogak védelmére. Az ivóvíz segíthet a baktériumok eltávolításában is, mivel semlegesíti a savakat a szájban, egy másik remek megoldás a cukormentes rágógumi rágása. Fontos a fogmosás, azonban, azt is fontos kiemelni, hogy nem szabad fogat mosni közvetlenül savas termékek fogyasztása után – várjon legalább 30 percet. Így elkerülheti a savtól meggyengített zománc lemosását, és elkerülheti a súlyos fogászati problémák kialakulását.
Válasszon egészséges karácsonyi ételeket
Szerencsére nemcsak olyan karácsonyi ételek vannak, amik ártanak a fogaknak, hanem bőven akad olyan is, ami épp ellenkezőleg, nagyon hasznos a fogak egészégének megőrzése szempontjából. Íme néhány ilyen étel, amit ajánlunk tálalni a karácsonyi asztalon: áfonya, sajtok, alma, sárgarépa mártogatós, mandula, leveles zöldségek, joghurt, kovászos kenyér. A sajt nagyszerű a fogaknak, mivel semlegesíti a lepedéksavat, ami segít megelőzni a fogszuvasodást. A sajtból kémiai vegyületek is szabadulnak fel, amelyek védőrétegként képződhetnek a fogakon, ami megvéd a savaktól, amelyek megtámadják a fogzománcot, tehát a karácsonyi menü után tökéletes harapnivaló.